Madame Nalina jósdája | avagy tapasztalataim a kártyajóslással


Már régóta terveztem, hogy írok egy ezotériához kapcsolódó bejegyzést és most elérkezettnek láttam az idejét annak, hogy ez megvalósuljon. Mindig is érdekelt ez a témakör, már gyerekkorom óta lázba hozott a mágia, a jóslás és a paranormális jelenségek gondolata. Noha lenne mit mesélnem magamról ebből a szempontból, én inkább in medias res kezdéssel bele is vágok a közepébe és megosztom veletek a tapasztalataim a kártyajóslással, azon belül is a tarot kártyák használatával.

Még mielőtt valaki azt hinné, hogy én tényleg egy jósnő vagyok, azt el kell, hogy keserítsem: nem vagyok jósnő. Inkább egy lelkes amatőr. De az amatőrnek is legamatőrebbje. A jóslás mindig is érdekelt, főképp a kártyajóslás. Mivel a háztartásban volt magyar és francia kártyánk is, így kezdetnek azokkal kezdtem el "játszani". Mindig szkeptikus voltam a jóslással kapcsolatban, noha nagyon szerettem a gondolatot, hogy beleláthatok a jövőbe, ettől függetlenül mindig kételkedve néztem a kirakásokat. Volt néhány könyvem, amiből tanulgathattam, de valahogy sosem éreztem hitelesnek a jóslás ezen formáját. Cigánykártyám is volt, de azt sosem használtam, főleg, hogy idővel eltűntek a kártyák a lakás legkülönbözőbb pontjain és sosem voltam annyira oda érte, hogy megerőltessem magam és megkeressem őket.

Azonban egyszer volt egy kirakásom, amire visszagondolva eléggé ledöbbentem. Szerintem tinédzserkorom hajnalán történt ez az eset. Épp a francia kártyával való jóslást tanulmányoztam, amikor is ez az illető megkért, hogy jósoljak neki valamit. Kapva kaptam az alkalmon, összekevertem a paklit, ő kihúzta a kártyákat és én pedig próbáltam a könyvem alapján egy jelentést kihozni a lerakásból. Amikor kezdett összeállni a kép, nem volt valami fényes a helyzet: az üzenet az volt, hogy megcsalás fog történni a kapcsolatában. Azt nem tudtam, hogy ki és kit, de valaki megcsalja a másikat. Az illetőnek egy nagyon kiegyensúlyozott kapcsolata volt, ami házasságban teljesedett ki, egy gyerek is született a későbbiekben. A szobában lévők mind jót nevettünk a jóslatomon, meg is kaptam, hogy miért nem valami jót jósoltam. Aztán tovább léptünk és a feledés homályába merült ez a jóslat. Aztán sok-sok évvel később, talán egy-két éve lehetett az, hogy eszembe jutott ez az eset és döbbenten tekintettem vissza a múltba. Mert a jóslat beteljesedett. Nem a közeljövőben, hanem évekkel később, de megtörtént a megcsalás. Amikor erre rájöttem, igen kellemetlenül éreztem magam. Lehet, hogy véletlen volt az egész, nem? Meg amúgy is, bárkivel megtörténhet ilyen, igaz? Persze, hogy igaz, de nem hiszek a véletlenekben.



TAROT GYORSTALPALÓ
Idővel a francia és magyar kártyát lecseréltem a tarot kártyára. Nem hiszem, hogy lenne olyan ember ezen a világon, aki ne hallott volna a tarotról. Talán a legfontosabb tudnivaló a kártyacsomagról, hogy 78 lapból áll: 22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból. A Nagy Arkánumhoz tartoznak a figurális lapok, mint például a jól ismert Halál, Bolond vagy A Szeretők. Szerintem a legtöbb filmben a Nagy Arkánum lapjaival szoktunk találkozni. A Kis Arkánum négy csoportra oszlik: Botok, Kardok, Érmék és Kelyhek, amikhez tartozik négy udvari kártya (Királynő, Király, Apród, Lovag), egy Ász és számos kártyák kettőtől tízig. Az összekevert kártyákat a kérdés feltétele után különböző mintákban tudjuk kirakni. Megannyi minta van, de a legismertebbnek mindenképp a Kelta-kereszt számít. A lerakásoknál nemcsak a kártya, hanem a kártya helye is jelentéssel bír. A tarotot egyáltalán nem nevezném egyszerű jóskártyának, annál sokkal összetettebb. Elolvashatunk ezerféle könyvet és nagy valószínűleg mindegyikben találnánk valami újdonságot vagy eltérést az előzőtől, mert a kártyák értelmezése egyénenként változhat. Egyszer szeretnék jobban elmélyedni a tarot világába és megtanulni a kártyák jelentését, de addig is használom a kisokosomat a kirakások alkalmával.



HOGYAN HASZNÁLOM?
Nem emlékszem pontosan, hogy mikor kezdtem el használni a tarotot, de valószínűleg már gimis lehettem. Kezdetben inkább csak tanulmányoztam, próbálgattam a kirakásokat, komolyabb jóslatra nem emlékszem. Azonban az elmúlt években rendszeresen nyúlok a kártyákhoz, ha úgy érzem, hogy megrekedtem egy kérdéssel kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a tarot elsősorban tanácsot ad és nem a tényleges jövőt mutatja meg. Amikor a kártyákat használom, akkor én mindig tanácsot kérek tőlük, tehát olyan kérdést teszek fel, mint például "Mit tegyek a megromlott kapcsolatommal XY-nal?". Fontos, hogy olyan kérdést tegyünk fel, amire NEM igen/nem a válasz (noha láttam olyan kirakást, ahol ilyenre is lehetőség van). A kirakás maga egy megoldási lehetőséget ad a problémára. Nem azt jelenti ki, hogy ez fog történni, hanem hogy ha ezt az utat követem, akkor mi fog történni.

Általában a Kereszt kirakási módot szoktam használni, amihez négy lapot kell kiválasztani. Az első lap bemutatja a jelenlegi helyzetet, a második lap megmutatja, hogy mi az, amit nem javasol a problémával kapcsolatban, a harmadik lap a helyes cselekedetre utal, a negyedik kártya pedig azt mutatja, hogy mindez hová vezet.. Ami még fontos, hogy a kártyák alapján a kvintesszenciát is kiszámolhatjuk, amit a tarot végleges tanácsának neveznek. Ehhez össze kell adnunk a kártyák lapjait: az udvari kártyák értéke nulla, az Ászoké 1, a többinek pedig a kártyán szereplő szám az értéke. Addig kell összeadni őket, amíg egyjegyű számot nem kapunk. Ha például a számaink: 10+15+3=28. Azt tovább összeadjuk: 2+8=10, viszont még így sem kaptunk egyjegyűt, így továbbra is össze kell adnunk: 1+0=1. Hogyha 10 és 22 közötti szám jön ki, akkor a Nagy Arkánum megfelelő lapja további informaciót ad a kvintesszenciához.



MIÉRT HISZEK BENNE?
Az elmúlt években sok meglepetés ért a tarot kártyákkal kapcsolatban. Noha sokáig szkeptikus voltam a jóskártyákkal, a tarot elnyerte a bizalmam, mivel a szerzett tapasztalatok között volt néhány nagyon meggyőző eset. Volt egy ember az életemben, akivel kapcsolatban nem tudtam dűlőre jutni. Nagyon jó viszonyban voltunk, megbíztam benne, így semmiképp sem szerettem volna kizárni az életemből. Viszont a problémák ott voltak és nem tudtam, hogy mit tegyek, így megkérdeztem a kártyákat. Olyan választ kaptam, ami nem tetszett. A kártyák azt mondták, hogy hagyjam a fenébe, lépjek tovább és akkor nem lesz semmi baj. Persze nem fogadtam meg a tanácsot, elég sok időt és energiát belefektettem egy olyan kapcsolatba, ami igazából csak nekem volt fontos. Így a fesztültség egy idő után kipukkasztotta a kettőnk lufiját és a kapcsolat elég fájdalmas módon ért véget. Feltehetjük a kérdést: "Mi lett volna, ha hallgatok a kártyák tanácsára?" Megspóroltam volna egy csalódott szívet és egy nehéz időszakot az életemben.
A másik eset egy kicsit ijesztő volt. Noha nem tanácsolt feltenni ugyanazt a kérdést rövid időn belül, én mégis megtettem. A két kirakás közt hetek telhettek csak el. De az eredmény megdöbbentő volt. Pontosan már nem emlékszem, hogy mik voltak a pontos lapok, amik kijöttek az első kirakás alkalmával. De amikor másodszor is kiraktam a kártyákat, akkor nemcsak ugyanazok a kártyákat húztam ki, hanem ugyanarra a helyre is. Ha nem is mind a négy kártya egyezett meg az előzőekkel, de legalább kettő igen, ami ugyanarra a helyre is került. Ráadásul a kvintesszencia is ugyanaz lett, mint az első kirakás alkalmával. Véletlennek egyáltalán nem nevezném, hogy a 78 kártyából ugyanazt a kártyát húzom az első helyre mindekét alkalommal. Meg hogy ugyanaz a kvintesszencia jön ki, mint először is. Amikor megláttam a lapokat, akkor, abban a pillanatban nem kételkedtem többet a kártyákban. Most már sokkal nagyobb tisztelettel fordulok hozzájuk tanácsért, mint azelőtt és nem játékként tekintek rájuk.

Tudom, hogy ez egy nagyon megosztó téma és mindenkinek szíve joga, hogy eldöntse, hogy hisz-e benne vagy sem. Én még mindig szkeptikus hívőnek tartom magam, mert egy részem még mindig kételkedik benne, de a tapasztalataim pedig azt sugallják, hogy hihetek benne. Ahogy azt már említettem, a jövőben mindenképp szeretnék több időt fordítani a tarot használatára és szeretnék többet megtanulni róla. És annyira szeretném, hogyha egyszer fejből tudnám, hogy melyik kártya mit jelent. De ez a jövő zenéje...

Ti hogy álltok a kártyajósláshoz? Hisztek benne vagy szkeptikusok vagytok? Volt már élményetek a tarottal vagy egyéb jóskártyákkal? Esetleg próbálkoztatok kirakásokkal saját magatok is? Hogyha van a témáról véleményed, akkor osszátok meg bátran kommentben! Köszönöm, hogy itt voltatok és szép hetet kívánok nektek!


A képek sajátok, azok felhasználása csak az engedélyemmel történhet!

2 megjegyzés:

  1. Na szia! :D Ismét itt vagyok!
    Nagyon érdekes poszt és téma ez. Én nem mondanám, hogy hiszek a természetfelettiben, olyan értelemben, ahogyan a hétköznapokban használják, például szellemekre vonatkozóan. De hiszek a karmában és az újjászületésben. A tarot kártyával a Hollófiúk című könyvsorozatban találkoztam először úgy, hogy meg is fogott és nem csak valami humbugnak találtam. Nem is tudtam, hogy ezt úgy értelmezik, mint egy tanácsadást, és nem jóslást. Vagy ezzel csak te vagy így? Mindenesetre tök jó lehet érteni ehhez, szívesen el is mennék egy ilyen tanácsadásra, és örülnék neki, ha lenne még ilyen témában poszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Sajnos" én már gyerekkorom óta vonzódom a természetfelettihez, nagyon szerettem kutakodni ebben a témában már akkoriban is. :)
      Amúgy több helyen is olvastam már, hogy a tarot tanácsot ad. Persze valamilyen szinten jóslat is, hiszen ha megfogadod a tanácsát, akkor valószínűleg beteljesül az, amit üzent. :) De eléggé megosztó, hogy ki hogyan használja. Valahol azt írják, hogy nem lehet eldöntendő kérdéseket feltenni, de már láttam olyan kirakást, ahol igen vagy nem válaszokat is kaphatunk. Tényleg jó lenne jobban elmélyülni benne, hogy minél jobban megismerjem és hogy minél pontosabb válaszokat adjak a kérdéseidre. :D

      UI: Már olyan régóta el akarom olvasni a Raven Boyst, de nem jutottam még el odáig... :")

      Törlés

Kövess Instán!