Albumok esős napokra | Alternatív/indie


Pár évvel ezelőtt, egy esős estén hazafelé sétálva megszerettem az őszt és mindez a zenének köszönhető. Rátaláltam egy albumra, ami tökéletessé tette azt a pillanatot. Lehet, hogy szakadt az eső, hideg volt, beázott a sportcipőm, de mégis, annyira hangulatossá tette az estét, hogy azóta sem felejtettem el azt a sétát. Ezért döntöttem úgy, hogy ebben a bejegyzésben megosztok veletek néhány zenei albumot, amik tökéletesek az őszi esős napokra.


Arra ébredsz, hogy kopognak az esőcseppek az ablaküvegen. Egy újabb szürke, esős nap... Még van időd felkelni és készüldőni, ezért előveszed a fülhallgatódat, hogy egy kis zenével indítsd a napot. Elhúzod a sötétítőt, lefekszel az ágyra és a sötét felhőket bámulod, ahogy átsiklanak az égen, miközben ez az album szól a füledben:
Ultraviolence (2014) | Lana Del Rey
Erről a listáról Lana Del Reyt nem lehet lehagyni, hiszen sokszor és sokan mondják, hogy "olyan depis számai vannak" és ez még csak egy enyhébb megfogalmazás. Tény, hogy a legtöbb dala melankolikus hangzású, de a Born to Die-on és a Lust for Life-on is vannak vidámabb dalok. De minden kétséget kizáróan az Ultraviolance a legsötétebb albuma Lanának, már ha csak a címadó dalra gondolunk, ami egy erőszakkal teli kapcsolatról szól... Az összes albuma közül az Ultraviolance az, amit a legkevesebbszer hallgatok tőle, pedig egy jó albumnak tartom. Ha a dalokra gondolok, akkor egy szürke, lehangolt világ jelenik meg a szemeim előtt. Pontosan ezért szeretem ezt olyankor hallgatni, amikor rossz az idő, mert megelevenedik az, amit elképzeltem.
Kedvencek: Ultraviolance, Florida Kilos, Fucked My Way Up to the Top



Miután elkészülsz, előkapod az esernyődet és elindulsz a buszmegálló felé. Pár perc ázás-fázás után felpattansz a buszra, nyugodtan leülsz az egyik ülésre, mivel kora reggel amúgy sincsenek sokan. Másra nincs még energiád, csak arra, hogy nézelődj a busz ablakán keresztül a szürke világba és álmodozz. Ehhez pedig az kell, hogy kizárd a körülötted lévőket, a csevegő nyugdíjasokat, az iskolás gyerekeket és a munkába igyekvő felnőtteket. Bedugod a füledbe a fülhallgatódat és elindítod az albumot:
If You Leave (2013) | Daughter
Emlékszem, hogy először a Daughterrel a How I Live Now című filmben találkoztam. Ha ismeritek a filmet, tudjátok, hogy milyen nyomasztó hangulata van. Természetesen az angol együttes zenéjét egyáltalán nem nevezném nyomasztónak, viszont a legjobb akkor hallgatni, amikor agyonnyomnak minket a problémáink, amikor letargikusak vagyunk, amikor kell egy kis támogatás. Szerintem bárki találhat olyan dalt erről a lemezről, ami segít neki megbírkózni ezekkel a negatív érzelmekkel vagy legalább azt érzi, hogy nincs egyedül. Mindenképpen jó "háttérzenének", miközben mi elmerülünk a gondolatainkban.
Kedvencek: Youth, Amsterdam



Egy újabb nap az irodában. Amióta beértél, az esőcseppek hangját hallgatod az ablakon, na meg a körülötted ülő kollégák csevegését: valaki új cipőt vett tegnap a leárazásokon, valaki családi vacsorát tartott otthon, más valaki pedig a szaftos részleteket meséli a múltkori randevújáról. Azonban koncentrálnod kell a feladatodra, ezért felrakod a fejhallgatódat és elindítod ezt az albumot:
Birdy (2011) | Birdy
Legtöbbször akkor hallgattam ezt az albumot, amikor elég szürke idő volt odakint, én az irodában ültem és próbáltam kicsit összpontosítani a munkára. Hogy őszinte legyek, teljesen egészében csak és kizárólag ilyenkor hallgattam ezt az albumot, máskor általában csak egy-két dalt hallgattam meg róla. Ez volt Birdy debütáló albuma, ami elindította a tizenéves lányt a világhírnév felé. Én azóta is csodálom és felnézek rá, szerintem egy fantasztikus zenész és előadó. Volt szerencsém őt élőben is hallani és tényleg varázslatos. Ez a lemez talán kevésbé letargikus, mint az előzőek, persze ettől függetlenül nem pattanunk talpra és lejtünk örömtáncot. Inkább hagyjuk, hogy a lelkünket simogassa Birdy hangja.
Kedvencek: Skinny Love



Kilépsz a munkahelyedről a koromsötétbe, hiszen ilyenkor már korán sötétedik, ömlik az eső, felhúzod az esernyődet és csak imádkozol, hogy a következő pár percben, amíg sétálsz, ne ázzon be a vadonatúj cipőd. Azonban mialatt a megállóba igyekszel, csodálod, ahogy a fények visszaverődnek a pocsolyából és a lehullott falevelek színes szőnyeggé varázsolják a járdát. Mindeközben rányomsz a lejátszás gombra és el kezded hallgatni ezt a lemezt:
Santacruz (2012) | Supersubmarina
A tettes. Ez volt az az album, amit azon az esős estén hallgattam és talán ez az élmény is hozzásegített ahhoz, hogy jobban megszeressem a Supersubmarinát (vagy legalábbis ezt a lemezüket). Akkoriban ismerkedtem meg velük és először hadilábon álltam a zenéjükkel, de így visszagondolva, az az ősz mégis róluk szólt. A Santacruz a legsötétebb, legdepressziósabb hangulatú lemeze a bandának, de mégis ez az egyik kedvencem tőlük. A dalok mind spanyolul íródtak, így igazán azok értékelhetik ezt az albumot, akik tudnak spanyolul, mert nagyon jó dalszövegekkel találjuk szembe magunkat. Ettől függetlenül a zenében mindenképp átjön a hangulat, így mindenképp átélhetitek azt ti is. Így zárásképp maradt az az album, amiben vannak olyan dalok, amikre lehet táncolni és nem csak sírni és magunkba fordulni. Hogyha szerettek új zenéket felfedezni, akkor adjatok egy esélyt nekik, szerintem megéri.
Kedvencek: Santacruz, En mis venas, De las dudas infinitas



JOLLY JOKER:
Mindegy, hogy hol vagy, mit csinálsz, itt nem az a lényeg. Hanem az, hogy mit érzel. Nem elég, hogy lehangolt vagy és szörnyen érzed magad, de egész nap a szürke eget bámulod és az esőcseppek verik az arcodat, akkor ez a legjobb playlist, amit a neten találhatsz:
Deep Dark Indie Playlist | Spotify
Amikor két éve felregisztráltam a Spotifyra, ez volt az első playlist, amit lementettem. Augusztus volt és épp hűvös, esős napokat éltünk, amikor elhatároztam, hogy elmegyek a Jyskbe szőrös takarót és párnát venni (már készültem a cozy, őszi estékre). Az utam alatt pedig ezt a playlistet hallgattam és... tökéletes volt. Ez tényleg deep és dark indie zenéket vonultat fel, elég lehangolóak, úgyhogy mindenképp akkorra ajánlom ezt a playlistet, amikor kicsit komorabb kedve van valakinek. Én azóta is hallgatom, jó délutáni szieszta ideje alatt is.



Ezek azok az indie/alternatív albumok, amik szerintem a legjobb társaink lehetnek az esős napokon. Persze ha az idő rosszra fordul, nem kell feltétlenül nekünk is befordulni és "depis" zenét hallgatni, de mégis, a legjobban ezek tudják visszaadni az adott helyzet hangulatát. Hogyha Ti is ismertek ilyen indie albumokat, osszátok meg bátran! Köszönöm a figyelmeteket és a legközelebbi viszontlátásra!


A bejegyzéshez felhasznált képek forrása: Joy Stamp (Unsplash) | Lana Del Rey | Daughter | Birdy | Supersubmarina

2 megjegyzés:

Kövess Instán!